Článek

1000 způsobů zprasení písma

1000 Typo Treatments1000 způsobů zprasení písma

Znáte to, děje se to pořád. Když do kin příjde zahraniční film, obdařen českou variantou názvu, skoro vždy je překlad nevhodný a grafické zpracování české verze na plakátech přinejlepším podivné. Ve většině případech to člověk přejde s mírným pocitem rozhořčení. Když se totéž stane u publikace zabývající se primárně typografií, člověk se zamyslí.

1000 Typo Treatments

Nakladatelství Slovart stojí za loňským českým vydáním knihy 1000 Typo Treatments. Knihu napsali v teamu WilsonHarvey (patřící pod Loewy Group) a vydalo nakladatelství Rockport v roce 2005. Knihu si graficky upravili sami a nutno říct,  že je zpracovaná výborně. Ve stejném teamu také vznikly knihy The Best of Brochure Design 7 a 1000 Graphic Elements.

1000 Typo Treatments

Emílie Harantová (autor českého překladu) připravila složitý oříšek grafikovi v podobě příliš dlouhého názvu knihy. Ovšem grafik to vyřešil s klidem typicky českým. Vybral font Arial Bold Condensed a nahradil jím původní Helvetica Bold. Podařilo se mu zničit charakter obálky i hřbetu knihy. O to větší překvapení bylo, když jsem zjistil, že české vydání spočívalo především v překladu obálky a obsahu. Například informace o autorovi knihy už zůstaly v angličtině. A stejně tak podstatná část knihy.

Grafik dokonce ignoroval způsob zarovnání podtitulu knihy, v anglické verzi zarovnané na slovo Type, v české verzi umístěný naprosto bez logiky. Samotný český překlad podtitulu Tvar písmena dotažený k dokonalosti zní ve stínu těchto souvislostí poněkud komicky.

1000 Typo Treatments

Stálo to Slovartu za to? Zprasit obálku a tím celý vzhled knihy pouze kvůli dvěma přeloženým stranám? A co by k tomu řekl odpovědný redaktor Jan Pavel? A co teprve WilsonHarvey Team?

1000 Typo Treatments


Moje kamáradka, která si české vydání koupila, to vyřešila po svém a zprasená místa přelepila černou páskou. Možná by stejnou černou pásku mohl Slovart dodávat v jednom balení s knihou.

1000 Typo Treatments

Lukáš Veverka

https://www.designportal.cz/knihy-casopisy/typo-treatments.html

10.02.07