Článek

3 důvody proč si koupit nový Font

Font 1073 důvody proč si koupit nový Font

Nový Font vás přivítá ilustrací Vladimíra Strejčka na obálce, která předznamenává hlavní téma – corporate design knihoven. Kolem vizuálního stylu knihoven a knih se točí většina témat jak článků, tak rozhovorů, ze kterých jsem se snažil vybrat a doporučit alespoň tři, která podle mého určitě stojí za to, aby jste si nový Font přečetli.

Časopis Font

1. Drawec a ilustrátor Vladimír Strejček

Vladimír Strejček je znám jako ilustrátor a především jako zakladatel studia DRAWetc. Ve Fontu se již v minulosti objevil v anketě, která mapovala české ilustrátory a je dobře, že se k němu redaktorři Fontu vrátili a poskytli mu více prostoru. Jeho práci najdete už na titulní straně, kam nakreslil profesora, kterému leží kni-hovna v žaludku. Tuto ilustraci pak máte možnost blíže prozkoumat v sekci „krok za krokem“, kde dokonce Vladimír představuje i alternativní variantu obálky, která třeba mě osobně se líbí ještě víc než ta, kterou máte možnost na obálce vidět.

Za pozornost určitě stojí také rozhovor, který se točí kolem ilustrací a budování jeho studia. V odpovědích je velmi otevřený a upřímný, takže se z odpovědí lecos zajímavého dozvíte – například jakou zkušenost si odnesl z vítězného tendru na nové logo televize Prima, o kterém jsme na Design portále také psali.

Časopis Font

2. Národní technická knihovna

Národní technická knihovna získává také díky originálnímu vizuálnímu stylu, který pro ni připravilo studio Laboratoř Petra Babáka, mezi veřejností oprávněnou pozornost. Pokud vás zaujalo logo, plné čísel anebo okótvaná fasáda, tak veřte, že to je pouze začátek a uvnitř se můžete těšit ještě na lepší „špeky“. V novém Fontu najdete jednak článek o knihovně a také poměrně obsáhlý rozhovor s Petrem Babákem, doplněným o množství ukázek jak grafického manuálu, tak z interiéru budovy.

Zajímavá je tentokrát i dvoustrana s tradičním hodnocení log, kde logo Národní technické knihovny dostalo velmi vysoké hodnocení a zařadilo se tak po bok významných zahraničních knihoven s propracovaným vizuálním stylem. Doufejme, že to bude inspirací i pro další knihovny a instituce.

Časopis Font

3. Rozhovory

Rozhovor s grafikem Tomášem Říhou na téma ekologie a klimatické změny, které se staly tématem jeho diplomové práce. Typograf Gerry Leonidas, z univerzity v britském Readingu, odpovídá na dotazy ohledně výuky, tvorby a budoucnosti písma. Filip Blažek se ptal nizozemského designéra Thijse Verbeeka na jeho miniknížku s portfoliem. Tomáš Hrůza v rozhovoru představuje svoje fotografické ilustrace. Autor grafické úpravy knihy Lord Mord, která se umístila v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2008 na třetím místě v kategorii krásná literatura, Pavel Růt popisuje okolnosti vzniku tohoto díla. Grafička Iva Návojská Pechmanová, autorka vizuálního stylu Kroměříže, představuje další svoje práce v rozhovoru s Jakubem Krčmářem. A další.

Kompletní přehled toho, co v novém Fontu najdete si můžete přečíst zde. Koupit si jej pak můžete u těchto prodejců či rovnou předplatit zde.

 

Martin Kalda

https://www.designportal.cz/knihy-casopisy/font-107-cid-knihovny.html

16.11.09