Článek

Několik pádných důvodů proč si nenechat ujít letošní WebExpo

Přiznám hned na úvod, že jsem byl z loňského WebExpa nadšen a rozhodnutí jít i letos padlo vlastně už loni. V čem byl ten loňský ročník zásadní? Změnily se dvě důležité věci, vlastně tři – ale kupodivu ta třetí a nejvíce viditelná, totiž změna lokality, má pro mě osobně nejmenší význam. Je mi v podstatě jedno, jestli celý den pobíhám mezi přednáškovými sály v rámci jedné budovy anebo s jazykem na vestě probíhám Františkánskou zahradou. Navíc oproti loňsku jsou lokace ještě o kousek blíž.

webexpo_2015_03

 

To opravdu důležité, co se loni změnilo byl jazyk a kvalita přednášejících. Kdo chtěl mluvil česky a kdo neuměl, mluvil tak jak mu anglický zobák narostl. Velice pochopitelně bylo necháno na návštěvnících, aby si vybrali, jak na tom s jazykem jsou. Ke cti anglicky mluvících přednášejících patří to, že mluvili tak, jak by se v zemi, kde není úřední řečí angličtina, slušelo. Letos bude navíc zajištěno u vybraných přenášek i tlumočení.

A teď to vůbec nejdůležitější – kvalita přednášejících. Pořadatelé dostali velmi dobrý nápad zeptat se lidí od fochu, koho by si chtěli poslechnout, když už by na nějakou konferenci šli. A ty lidi pak pozvali. Výsledkem pak je, že přednášejí lidé, kteří ve firmách „opravdu makají“ a mají tím pádem „reálné zkušenosti“, ze kterých se pak dá leccos si odnést, zapsat, zapamatovat. Což je neporovnatelně přínosnější, než většina přednášek na ostatních konferencích, kde přednášející vlastně jen okomentuje case study, která jim visí na webu.

Co mám na WebExpo rád je to míchání témat – design, development a business se v přednáškových sálech střídají a ačkoli jsem myslel, že jako grafik budu vyzobávat ty přednášky o designu, několikrát se mi stalo, že jsem zůstal na přednášce pro vývojáře a nelitoval jsem.

Tím se dostávám k dalšímu plusu, to že některou přednášku vypustíte, změškáte nebo prosvačíte nevadí, už za pár týdnů po skončení akce je přístupná zaheslovaná sekce na webu WebExpo, kde se můžete na všechny přednášky podívat ze záznamu. Krása.

webexpo_2015_01

 

Při pohledu na letošní program mám pár tipů, které bych nerad zmeškal:

Dominika Blackappl je označovaná na královnu českého designu a makala i pro Apple… jen z toho popisu její přednášky mám obavu, že to bude trochu moc obecné povídání, ale jestli mám zvládnout jednu obecnou přednášku za tento víkend, bude to tahle.

Trochu podobný popis přednášky jako Dominika má Lumír Kajnar, který bude povídat o demokratizaci v grafickém designu. Tohle je pro každého grafika povinná přednáška a já nebudu chybět.

Jiří Jeřábek pracuje pro BBC a bude se mluvit o tom, jak BBC prototypuje a testuje nové služby. Bude to hádám víc o testování a UX než o designu, ale tím líp. Představena bude prý i nějaká supr trupr metoda k vyhodnocování uživatelských prožitků. A kdy máte možnost poslechnout si někoho z BBC v češtině, že…

Michala Špačka bych čekal spíš ve škatulce Development než Business, ale je mi jasný, že tentokrát se nebude učit, ale evangelizovat a taky je předem jasný, že to bude sranda a je to v neděli po obědě na 20 minut, šup ji do programu.

Martin Michálek slibuje ve své přednášce Designování webu v prohlížeči návod jak se vymanit z grafických editorů … tak snad kvůli jeho přednášce Adobe nezkrachuje :)

Zbytek, jak je mým dobrým zvykem, nechám náhodě…

A ještě by bylo fajn zmínit jednu věc – cenu. Možná máte to štěstí, že vás firma občas vyšle na školení a možná tušíte, kolik takové celodenní školení stojí. Většinou ceny začínají někde na 5-7 tisicích za jeden den školení, vyjímkou nejsou ceny kolem 10-15 tisíc. Je pravda, že na takovém školení máte v ceně i pár okoralých chlebíčků, ale o tom WebExpo není. Do konce srpna lze pořídit vstup na oba dny za 4200 Kč (bez DPH) což je podle mého velmi slušná cena. Neříkám, že je to úplně levné, ale za 80 přednášek, které si můžete následně kdykoli pustit ze záznamu, je to velmi dobrá cena.

Tak co? Potkáme se 19.–20. září na WebExpo?

Zdroj: webexpo.cz