Rozhovory

Jakub Krčmář: hlavně dávat bacha na podvodníky

Logo Jakuba KrcmareInterview: Jakub Krčmář

Jakub Krčmář, na webu vystupující pod nickem „whitwa“ se narodil 18. května 1989 a nyní studuje informační technologie v Šumperku. Od roku 2004 pracuje jako webdesigner freelancer. Ve volném čase píše na svém blogu zaměřeném na design. Jeho web můžete navštívit na adrese www.whitwa.net.

Jak ses vlastě dostal k designu?

Má cesta ke grafice byla poměrně zajímavá. Poprvé jsem se k webům dostal ke konci ZŠ. Nejdříve jsem chtěl být kóder a programátor, po nástupu na střední jsem začínal s XHTML a PHP a pracoval na docela zajímavých projektech, opravdový zájem o grafiku však u mně propukl v Únoru 2005 – tehdy jsem jako totální amatér, který neumí ani pracovat s vrstvami ve Photoshopu, začal tvořit jeden web pro hostingovou společnost. Tehdy jsem také založil svůj weblog.

Bylo pro tebe těžké prosadit se mezi českými designery?

Ani nevím, neměl jsem to za cíl. Tvorba webů mě začala opravdu bavit, chtěl jsem tvořit a chtěl jsem se zviditelnit – neměl jsem za cíl se se svým věkem prosazovat mezi webdesignéry, jelikož můj věk je při braní zakázek docela problém :).

Pověz nám nějakou zajímavou příhodu z praxe… :)

Zajímavou? Má praxe je až moc mladá na to, abych měl zajímavou příhodu, ale jednou, bylo to myslím v květnu, jsem se při hledání pamětí do notebooku seznámil s nějakým člověkem z Asus Teamu, dělal jsem jim tehdy návrhy bulletinů, měl jsem jim také vytvořit web a spoustu dalších věcí. Mohl jsem u nich též nakupovat za nákupní ceny, jenže pár týdnů na to se firma rozpadla, za svou práci jsem doteď nic nedostal a veškeré naděje na dobrý rozjezd byly v háji. Pravda, není to moc vtipné, ale já to bral optimisticky… nakonec to nebylo

poprvé, kdy mě někdo v začátcích využil. I v této době je podobných lidí stále dost a v největším nebezpečí jsou nadějní začátečníci bez zkušeností.

Co si myslíš o českém designu? Je podle tebe konkurenceschopný v porovnání s mezinárodní design scénou?

Je u nás spousta skvělých tahounů, velmi dobrých lidí a kvalitních studií, jenže tím to asi končí – český design celkově má na dosažení úrovně například anglie či polska, jenže problém je jinde. Znám to ze svého okruhu – drtivé většině stačí spokojený klient a nesnaží se odvést co nejlepší práci. Bohužel zato ani tak nemohou oni, jako český trh. K tomuto tématu jsem se nakonec vyjadřoval i na blogu. (viz. http://www.whitwa.net/weblog/ – hlavně doporučuju přečíst komentáře)

Je podle tebe dost českých webů zaměřených na design? Jaké jsou tvoje oblíbené české weby/blogy o designu?

Abych řekl pravdu, na českých webech se skoro vůbec nepohybuji. Asi právě proto, že tu kvalitní čtivo chybí a důvod tohoto můžeš hledat v odpovědi na předchozí dotaz :).

Víme že chystáš knihu o Adobe Photoshop… mohl bys o ní prozradit něco víc? Čím se bude lišit oproti dalším podobně zaměřeným titulům?

Jasně. Na našem trhu už docela dlouho citelně chybí kniha, která by prakticky pojednávala o teorii webdesignu a jeho tvorbě za pomocí Adobe Photoshopu. Obsahem bude kromě základů a teorie hlavně cca. 150 stran praxe ve Photoshopu, kde předvedu postup tvorby šesti různých designů + pár menších postupů. Poté následuje kapitola o řezání, exportu apod. Nebude zde chybět ani přiložené CD s PDS soubory. Ovšem to co jde teď bylo řečeno je jen velmi stručný a osekaný výčet a nejlepší bude, když si ji člověk prolistuje ve svém knihkupectví, kde bude k dostání pod názvem „Adobe Photoshop: Praktický web design“ ke konci tohoto měsíce. Doplnil bych jen, že kniha je vhodná jak pro naprosté začátečníky (kteří chtějí do této oblasti proniknout), tak i pro zkušené web designéry, kteří si chtějí rozšířit teoretické i praktické znalosti :). Hodně lidí se mě ptalo, zda je rozumné v mém věku psát knihu a zda na to vůbec mám znalosti. Má odpověď zněla v tom duchu, že nejlepší bude když se podívají sami, protože čtení to bude určitě kvalitní, to zaručuji :).

Co si myslíš o připravovaném OS Windows Vista a grafickém balíku Expressions Studio? Je to podle tebe konkurence Adobe?

Na Windows Vista jsem docela zvědavý, přece jenom 7 let na jeden operační systém (Win XP) je už hodně dlouhá doba – nemluvě o bezpečnosti, použitelnosti a brzdění vývoje souvisejících aplikací. Určitě mně jako grafika zaujao Aero, ale to nic nemění na tom, že budu opět hledat klasický vzhled 98´. A na Expression Studio bych moc nesázel, pokud to má být program opravdu kvalitní, bude to věrná kopie Adobe Photoshopu. Díky, nechci :).

Jak bys okomentoval nedávnou akvizici Macromedia gigantem Adobe? Prospěje to produktům Macromedia? Používal jsi někdy Fireworks nebo Freehand ?

První co mi proběhlo hlavou bylo něco vy stylu „Super! 2D statická grafika tu ještě nějakou dobu zůstane“. Kdo sleduje technologie a trendy ví, že se vývoj nezadržitelně blíží k animovaným obrázkům na krabicích od vloček či animovaných reklamních ploch za využití Flash, SVG a podobných technologií. V současnosti ale budou produkty Macromedia i Adobe mnohem více spolupracovat. Adobe pouze udělalo očekávatelný rozumný krok pro zajištění budoucnosti Photoshopu a Illustrátoru. Jinak k Macromedia Flash se neustále tlačím, ale bohužel zatím nemám čas :).

Jaký máš vztah k OpenSource programům jako je GIMP nebo Inkspace?

Určitě pozitivní, je skvělé že existují lidé, kteří se věnují vývoji velmi kvalitních programů zadarmo. Ovšem já je k ničemu nevyužiji.

A na závěr… co bys poradil začínajícím webdesignerům? Maš nějakou radu do života?

Snažit se zviditelnit, praxe, učit se, praxe, praxe a dávat bacha na podvodníky :).

Pro DesignPortal.cz, Philip Seyfi, fs-studio

Philip Seyfi

https://www.designportal.cz/rozhovory/whitwa-interview.html

10.06.06